Меню сайту

Події та досягнення

Корисна інформація

Друзі сайту

Статистика

Сокальська бібліотека :: 04.02.2020
 

  • В області різко зросла захворюваність на грип та ГРВІ
  • В області різко зросла захворюваність на грип та ГРВІ

    В області різко зросла захворюваність на грип та ГРВІ

    На Львівщині на грип та ГРВІ за минулий тиждень захворіло майже 13 тис. людей. В області 147 шкіл вже закрито на карантин і їх кількість буде зростати. Радіо «Сокаль» поспілкувались із лікарем інфекціоністом Сокальської центральної районної лікарні Ярославом Вороною, щодо ситуації із хворобами в районі та як вберегти себе від захворювань. За словами лікаря інфекціоніста на 100 тис населення припадає 520 хворих осіб на грип чи ГРВІ.

    Різниця між грипом та ГРВІ насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу, а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань. Зазначимо, що ГРВІ це серйозне захворювання, що перешкоджає нормальному диханню. Захворювання починається як вірусна інфекція і якщо її не лікувати, то вона може поширитися по всій респіраторній системі організму. Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання. Грип має симптоми, схожі з іншими ГРВІ, але є набагато небезпечнішим – зазначає лікар інфекціоніст. При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома. Такими симптомами є: підвищена температура тіла; біль у горлі; кашель; нежить; біль у м’язах. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

    Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою — її життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя; затруднення дихання; висока температура тіла, що довго не знижується; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість; болі у грудній клітці; домішки крові у мокроті; падіння артеріального тиску.

    Лікар інфекціоніст Ярослав Ворона розповів нам і про те, що найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4–5 днів призвести до смерті хворого. Лікар зазначив, що цьогоріч пневмонією перехворіло 2 жінки, на жаль ще одна померла від побічної пневмонії.